4 comments on “Hartă bengoasă, nu doar sclipicioasă

 1. In cazul in care aveti o harta in format electronic o puteti imprima la aproape orice centru de copiere in format A3 pe o hartie mai groasa/cartonata dupa care o indoiti in 2 cu grija cu fetele imprimate in afara, o bagati intr-o tipla pentru foi A4 si eventual o lipiti cu scotch la capatul deschis. Astfel veti avea toata harta de o parte si de alta a unei foi normale.

  Am folosit metoda asta pentru multe harti montane pe care le-am folosit in diverse ture.

  Recomand cautarea unor harti cu rezolutie cat mai mare (preferabil de la 2MP in sus – 2000×1000 pixeli).
  Pentru hartile montane din experienta proprie pot spune ca in cazul asta rezultatul o sa fie destul de mare cat sa se vada toate detaliile hartii (important e mai mult sa aiba o rezolutie cat de cat buna harta electronica / fisierul imagine imprimat).
  Cand merg intr-o zona/masiv muntos nou imprim pe hartie astfel toate hartile bune gasite pe internet (harti diferite pot sa se compenseze in informatii una pe alta).

  Avantajele sunt:

  – e mai usor de folosit decat o harta mare pentru ca e de marimea unei foi normale si nu trebuie impaturita/despaturita, avut grija la indoituri care de la pliat in timp se va uza o vor face indescifrabila in zonele indoite

  – se poate scoate/baga la loc rapid pentru ca e mica (eventual poate fi facuta sul si tinuta strans in corzile de pe capacul rucsacului – loc dedicat pentru tinutul hartilor)

  – se poate identifica mai repede reguinea de interes fara sa stai sa cauti pe ditamai harta cand esti obosit (dimensiunea ei mica reprezinta un avantaj)

  – unele harti gasite in format electronic pe internet sunt mai bune decat cele disponibile in magazine (aici e discutabil ce inseamna mai bun si depinde de scopul hartii si turei, experienta in folosire, obiective vizate, etc).

  – e ieftina (max. 5 lei) si usor si rapid de realizat

  Solutia de mai sus nu e universala si nu va fi buna in toate cazurile (ex. cei care au vederea/atentia mai slaba nu vor descifra o harta cu multe detalii aglomerate sau cu textul mai mic).

  Tehnica prezentata nu o inlocuieste pe cea prezentata in articol ci o compenseaza in multe cazuri ca solutie alternativa.

  Cel mai bine incercati macar o data si convinceti-va singuri daca e buna pentru voi.

 2. Domnilor,
  Nu e chiar o solutie. Banda adeziva inceteaza sa mai fie adeziva dupa o vreme (e motivul pentru care nicio legatorie de carti nu o foloseste). Nu va spun ce ramane dupa ce nu mai e. Solutia propusa e extrem de limitata in timp si degradeaza iremediabil harta. Imi pare rau, dar cred ca e mai degraba de evitat.
  Carari insorite va doresc!

  • Am hărți „laminate” cu bandă adezivă mai vechi de 10 ani care sunt practic intacte (și n-au stat doar în sertar), aproape exact cum erau în momentul în care le-am laminat (sunt fotografiate și postate, însă se distinge mai greu pe fotografii). Contează însă, ce-i drept, foarte mult și calitatea bandei adezive folosite. Banda pe care am folosit-o la ele este ceva mai aderentă decât „media” (cel puțin așa mi-am făcut impresia, după o lungă experiență cu mai multe modele).
   Oricum, dacă folosești intensiv o hartă pe o perioadă de până în 5-10 poate chiar 15 ani eu zic că se merită efortul ăsta.
   Nimic nu e veșnic, clar, însă procedeul aici detaliat prelungește durata de viață a unei hărți mult peste „limita admisă” și o face practic invulnerabilă la rupere și la udare! Asta era ideea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s